Днес NASA ще изстреля марсохода Пърсивиърънс“ (упоритост, постоянство), чиято цел е

...
Днес NASA ще изстреля марсохода Пърсивиърънс“ (упоритост, постоянство), чиято цел е
Коментари Харесай

Днес NASA ще изстреля ровъра Пърсивиърънс към Марс

Днес NASA ще изстреля марсохода „ Пърсивиърънс “ (упоритост, постоянство), чиято цел е да търси следи от древен микробен живот на Червената планета. Той ще събира проби от нейните скали, които след това ще бъдат върнати на Земята за разбор. Освен това ще тества и нови технологии, които да се употребяват и при пращането на хора до Марс.

Това е петата подред машина, която ще изследва повърхността на Червената планета след Sojourner, Spirit, Opportunity и Curiosity.

Името бе оповестено по време на събитие в началното учебно заведение " Лейк Брадок " в Бърк, Вирджиния, а спечелилият е 13-годишният Александър Матър. Според момчето името е знак на обстоятелството, че човечеството в никакъв случай няма да се откаже и постоянно настойчиво ще продължава напред в бъдещето.

Изстрелването на роувъра, който е с размерите на лек автомобил и тежи малко над един звук ще стане от военновъздушната база Кейп Каневерал във Флорида, в 7:50 локално време, или 14:50 българско и ще бъде предавано онлайн в Ютюб и в обществените мрежи. Това е петият роувър на НАСА за Марс и най-модерният. Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн:

„ За първи път в историята НАСА посвещава задача на астробиологията. Ще вземем проби от повърхността на един различен свят и задача през 2026-а ще ги върне на Земята. Това ще е първата задача в историята, която ще се върне от Марс “.

„ Пърсивиърънс “ е оборудван даже с малък хеликоптер, който ще направи опит за първи полет отвън Земята, както и ръка-робот, лазери, рентген, камери и микрофони. Днес на Марс работи единствено един роувър - " Кюриосити " на NASA. Той има лична лаборатория за химически разбор.

Можете да наблюдате изстрелването от приложения по-долу линк. Живото предаване ще започва в 14:00 ч.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР